Alapvető emberi jog, vagy civilizációnk mételye?

Menekültek, migránsok

Menekültek, migránsok

Menekült gyerekeket vernek a szerb biztonsági őrök

Akiknek nincs joguk a gyermekkorhoz

2020. július 03. - m_es_m

„Hány pofont kell még lekevernem neked!? Hány pofont!? Mennyit!?” – hallani a Youtube-ra feltöltött – időközben eltávolított  –,  mobiltelefonos videófelvételen, amint egy felnőtt férfi pofoz, majd gumibottal ütlegel egy apró, megszeppent, ellenállást nem tanúsító kamaszt.

gyerek1.jpg

Néhány hasonló korú fiatal az ágyaikban mozdulatlanul lapítva,  némán figyeli a fiút bántalmazó biztonsági őrt.

Egy másik, az ágyán ülő fiú kezeit az arca elé emelve próbálja megvédeni magát a pofonoktól és a gumibottal rámért ütlegelésektől.

„Meg ne lássam még egyszer, hogy ilyet csináltok!” – kiabálja az egyik őr, cifra káromkodásokkal cifrázva mondandóját.

A Transzbalkáni Szolidaritás nevű civil szervezet FB-oldaláról  is egykor  elérhető videó keltette fel a BBC tudósítójának az érdeklődését. A szerbiai menekültügyi és migrációs hivatal illetékesei is megerősítették a felvétel hitelességét.

A videón a belgrádi Dekapolit őrző-védő magáncég biztonsági őrei bántalmazzák az Afganisztánból Nyugat-Európába felnőtt felügyelet nélkül érkező, Szerbiában begyűjtött tinédzser korú menekülteket.

teregetesgyerek3.jpg

Az eset a szerb emberi jogi ombudsmani hivatalig is eljutott. Az ombudsmani jelentésben szerepel, hogy a kiskorúakról gondoskodni köteles szerb intézmények dolgozói elmulasztották a gyermekek ellenőrzését. A kamaszokat bizonyítottan bántalmazó biztonsági őrt az őt alkalmazó magáncég a látottak alapján minden esetre már kirúgta.

Az Indigó nevű szerb gyermekvédelmi nonprofit szervezetnek eljuttatott, nyilvánosságra nem hozott felvételek még durvább kínzásokat tartalmaznak.

Egy biztonsági őr gumibottal kék-zöld-foltosra ver egy ágyon fekvő fiút, miközben egy másik biztonsági őr mindezt tétlenül szemléli.

Az őröket állítólag a gyerekek késő esti zajongása bosszantotta fel – nyilatkozta Tamara Simonović , az Indigo igazgatónője. Még ha egy kicsit hangosabbak volta e gyerekek este, mindennek pusztán az az oka, hogy a muzulmán menekültek az éves böjt, a ramazán idején voltak a táborban. Amikor is a nappali böjtöt követően, napnyugtától lehet enni, társasági életet élni.

gyerek2.jpg

A Belgrádtól mintegy 50 kilométerre, délre fekvő menekülttáborban az afgán fiatalokat az őrök arra is kényszerítették, hogy meztelenül álljanak vigyázzba a hálótermük előtt. A 20-as számú hálóteremben elszállásolt kilenc afgán fiú egyike juttatta el a felvételt az Indigo jogvédőinek.

A felnőtt felügyelet nélküli gyermekek az olykor prostitúcióra is kényszerített nők mellett a menekültek legsebezhetőbb, leginkább veszélyeztetett csoportjába tartoznak.  A felvételeken látható fiúk információk szerint már elhagyták Szerbiát.

Az ENSZ nemzetközi menekültügyi szervezetének, az UNHCR-nek a tavalyi, 2019-es becslései szerint a világszerte mozgásban lévő, közel 80 millió menekült, mintegy 40 százaléka kiskorú.

A bejegyzés trackback címe:

https://menekultek.blog.hu/api/trackback/id/tr7915980370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása