Alapvető emberi jog, vagy civilizációnk mételye?

Menekültek, migránsok

Menekültek, migránsok

Növekszik az illegális migráció a boszniai Szerb Köztársaságban

2021. március 08. - m_es_m

Idén januárban a boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége 150 illegális migránst vett nyilvántartásba. 9.5 százalékkal többet, mint a tavalyi év első hónapjában.

buszos.jpg

Akkor 137 illegális határátlépőre bukkantak a Szerb Köztársaság belügyminisztériumának a közleménye alapján.

A tavalyi, 2020-as évben 2019-hez képest, drasztikusan, közel 250 százalékkal nőtt a nyilvántartásba vett illegális migránsok száma a boszniai Szerb Köztársaság területén. Pontosan 17044-et vettek nyilvántartásba, míg az eggyel korábbi évben 4903-at.

16 embercsempészeti ügyben továbbította a rendőrség az ügyészségnek az eljárást. 29 főt vádolnak 160 migráns illegális határátlépésének a megszervezésével. A gyanúsítottak közül egy maga is migráns.

A boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége részt vett az embercsempészet elleni küzdelemben a délkelet-európai rendőrségek szervezetének (SELEK) közös „Nomád 2020”-fedőnevű műveletében is.

Prijedor községben az „Egyiptom”-művelet keretein belül 5 embercsempészt füleltek le. 24 migránst próbáltak nyugatra juttatni az elkövetők. Ezen jogi eljárások már Bosznia-Hercegovina államügyészsége előtt zajlanak.

Migráns feljelentése alapján is indult eljárás. Tavaly novemberben egy iráni állampolgár ügyében állapította meg az ügyészség, hogy vele szemben hivatalos személy élt vissza a hatalmával. Míg migránsok által elkövetett bűncselekményekben a tavaly év folyamán a Szerb Köztársaság területén 18 személlyel szemben ért ügyészi szakaszba eljárás.

A Szerb Köztársaság rendőri erői Bosznia-Hercegovina ügyészségével, határrendészetével és idegenrendészetével együttműködve küzd az illegális migrációt segítő embercsempészek leleplezése érdekében. Folyamatos a terepmunka a rendőri szervek részéről.

Siniša Kostrešević, a Szerb Köztársaság rendőrfőnöke kifejtette, hogy az illegális migráció elleni harcban a rendőrség szorosan együttműködik más szervekkel: az önkormányzatokkal, a polgári védelemmel és a Vöröskereszttel, számolt be minderrő a belgrádi Blic hírportál.

A bejegyzés trackback címe:

https://menekultek.blog.hu/api/trackback/id/tr2716454290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása